Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Sogneaften: Arkæologisk udgravning i Ginnerup

Dato
Onsdag d. 20. september 2023, kl. 19:00
Sted
Ørum Sognegård, Åbrovej 44, 8586 Ørum

Ørum sognegård onsdag den 20. september kl. 19.00 med arkæolog Lutz Klassen

Arkæologisk udgravning ved Holtskær i Ginnerup Siden 2020 har Museum Østjylland, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Moesgaard Museum hvert år gennemført arkæologiske udgravninger ved Holtskær i Ginnerup. 

På marken ovenfor sundet har der for 5.000 år siden ligget en samlingsplads, hvor befolkningen fra området mødtes til sociale og rituelle begivenheder. Der kendes omkring 50 af disse pladser i hele Danmark, herunder ikke mindre end yderligere fire i få kilometers afstand fra Ginnerup, men netop pladsen ved Holtskær er noget helt særligt. 

Som det eneste sted i hele Norden er der her gjort fund der kan være med til at forklare, hvorfor Nordens første bondekultur pludselig forsvandt for 5.000 år siden og blev afløst af en hel række mindre grupper med endda meget eksotiske skikke. 

Ginnerup-fundet har dog ikke kun arkæologisk, men også en stor zoologisk betydning. Her er der gjort det uden sammenligning største fund af knogler fra vilde heste, der altså endnu for 5.000 år siden strejfede omkring på Norddjursland. 

Foredraget vil derfor udover på de arkæologiske problemstillinger bl.a. også komme ind på, hvilken betydning disse knogler har for det meget omdiskuterede brug af heste i de såkaldte rewilding-projekter i nutiden. 

Entré inkl. kaffe 40 kr.